MTBc – 1. kolesarski festival v Bovcu, 21. – 22. oktober

Gorsko kolesarstvo je tesno povezano z dolino reke Soče, tam kjer so prave gore doma. Zagotovo je Bovec ali po domače ”Bc”, kot središče zgornjega Posočja, idealen kraj za druženje ljubiteljev vzmetenih koles in narave, in prav kombinacija obojih je MTBc. Dogodek, ki se bo odvijal večkrat letno in v različnih letnih časih. Prva, jesenska različica je bila kot vsak začetek polna neznank, ampak odlična izkušnja za vse nadaljnje dogodke.

 

 

Dogodek MTBc se je odvijal v vikendu 22.-23.10. in združil skupaj vrsto domačih in uvoženih ljubiteljev MTB koles. Z zborom pri trgovini Alpske šole Bovec smo pot nadaljevali proti Matajurju oziroma ”Montemagiore”, in sicer do observatorija na italijanski strani meje. Jutranji optimizem ni bil ravno na visokem nivoju, saj smo se po vijugasti cesti vzpenjali skozi gosto meglo pri 7ih stopinjah nad ničlo. Uporabili smo debele nogavice in vetrovke ter navlekli ščitnike za kolena, da je postalo nekoliko topleje.

 

Kolesarjenje in potiskanje koles proti vrhu Matajurja je postopoma dvigovalo nivo razpoloženja in optimizma, saj je gosto meglo tu pa tam predrl žarek sonca. Pri planinski koči pa smo bili nagrajeni s pogledi na morje, tokrat ne Jadransko, ampak na morje goste megle pod nami.

 

 

Prvo rahlo okrepčilo, natikanje očal in štart. Vsem dobro poznana steza proti Špetru (San Pietro al Natisone) znova in znova navdušuje, sploh takrat ko kolona kolesarjev razpolavlja gosto meglo na poti proti cilju. Jesenske barve ob poti so popestrile doživetje, ravno tako kot odpadlo listje s skrivanje kamnitih pasti na poti. Nasmehi na obrazih so postajali vse večji, slišali so se tudi prvi kriki navdušenja ko je kolona drvela proti dolini.

 

Le ena menjava zračnice in nekaj postankov je bilo potrebnih, da smo preverili zdravje in število udeležence, saj se je sem pa tja prikradel tudi kakšen padec. Po prehodu iz steze na makadamsko cesto in prehitevanja skozi ostre serpentine smo spust zaključili v domačem kolesarskem parku s končnim postankom pri dobro poznani sladoledarni v Špetru.

 

Po kratkem počitku smo se s prevozi, ki sta jih zagotovila Alpska šola Bovec in DK sport, prestavili na bovško stran. Tu smo opravili še tri krajše spuste po okoliških cestah in poteh, tako da je bil dan res zapolnjen s kolesarjenjem!

 

Zaključek festivala s piknikom na vrtu Apartmajev Skok je bil le še pika na i čudovitemu dnevu v osrčju Julijskih Alp. Najlepše sporočilo, ki smo ga ob koncu dobili je, da moramo dogodek čimprej ponoviti.

 

 

Najlepša hvala vsem soorganizatorjem, sponzorjem in še posebej vsem udeležencem! Upamo, da ste se imeli lepo tudi vi!

 

In se vidimo spet spomladi! 😉