Dobrodošli v Bovec

BOVEC je gorsko mestece na stičišču treh kultur. Vplivi s severa in juga dajejo prostoru posebno dušo, v alpski značaj mešajo sredozemske elemente in tvorijo klimo, ki sprošča s svojo neposrednostjo.

Geografska pozicija med Dunajem in Benetkami slikovito ilustrira zgodovino teh krajev; vse sledi preteklosti – od ostankov antike, beneških in habsburških fortifikacij pa do sledov Soške fronte pričajo o boju dveh velikih evropskih konkurenčnih ureditev za prevlado na našem ozemlju. Rudarstvo in fužinarsto v sosednjem Rajblju in Trenti priča o aktualnosti teh dolin že od srednjega veka. Za slovenski prostor je edinstveno sirarjenje na ovčjih planinah (bovški ovčji sir Flitscher kase je imel v hab. monarhiji že svojo blagovno znamko) pa kaže na etnološko specifiko tega okolja.

Sinonim za alpsko je zaprtost, Bovec pa je venomer težil h komunikaciji s sosednjimi etnično mešanimi pokrajinami. Če nam je ostalo le nekaj svetovljanstva naših prednikov, bomo dediščino z veseljem delili z vami. Bovec premore največ dvatisočakov v Julijskih Alpah.  Trenta se je s svojimi slavnimi gorskimi vodniki pred poldrugim stoletjem zapisala v zgodovino kot zibelka gorništva in reševanja v gorah. Turizem se pri nas ni pričel v ležalnikih pod sončnimi kopelmi, ampak na vrvi in outdoori in v tej ustaljeni navadi  v sodobnem jeziku še kar nadaljujemo.