Kotovo Sedlo in Jalovčev Ozebnik

Kotovo sedlo oziroma Jalovčev Ozebnik je trenutno edini turni smuk v Sloveniji kjer turo pričnemo s smučmi takoj pri avtu.

Območje po katerem ob normalni zimi poteka tekaška pot je kar poledenelo ampak se nekako z malo iznajdljivosti da priti do Doma v Tamarju brez sezuvanja smuči in tudi kože lepo primejo. Cesta, ki je namenjena planincem, je za smučarje neuporabna, saj je od Planice pa do doma posuta s peskom

Od doma naprej skozi gozd, se snežna odeja že odebeli in premikanje na smučeh postane lažje in hitrejše. Ob prehodu na odprta območja, pa trenutno pridemo do prvih težav, saj je torkov dež tu ustvaril popolnoma zaledenelo plast. Hoja s psmi, je zaradi drsenja močno otežena, zato ne odlašajte s serenači.

Je pa vztrajnost hitro nagrajena, saj se razmere ob prvih večjih nakloninah, nekje pod steno Šit, popolnoma spremenijo in sneg postane prijaznejši. Kot kaže, je bila snežna meja nekje tu. Nadaljevanje do vrha, je najlažje in najvarneje z derezami in cepinom v roki.

Vrh sedla nam je danes prinesel precej vetra, zato se tam nismo kaj dosti zadrževali. Začetek spusta je precej poledenel. Na pobočjih pod Ozebnikom pa sneg hitro postane lepši in zelo ugoden za smuko, seveda za trenutne razmere in letošnjo zimo. Vse skupaj se zopet spremeni, ko dosežemo območje gozda, saj se tu vrnemo na povsem poledenelo površino. Pazljivost tu ni odveč in napredovanje se malo upočasni. Se pa do Doma pride brez večjih težav, seveda se je potrebno umikati kamenju in koreninam, ni pa sitnega snemanja in obuvanja smuči.

Od Doma do Planice, pa je najbolje kar peš, saj je že prej omenjena cesta posuta s kamenjem in jo je smučem bolje prihraniti.

Povzetek ture je seveda močno povezan z letošnjo zimo, ki nam zaenkrat večjih snežnih radosti še ni prinesla. Je pa lepo videti, da se tudi ob takšnih razmerah, v naših Julijskih Alpah še najdejo ture in vrhovi, ki nam ponujajo užitek vzpona in spusta s smučmi, čeprav je dostop višje malce otežen.